Mijn baby heeft een gevoelige huid

Rode plekken, schrale huid en jeuk. Helaas heeft ons kleine meisje (Livia) een gevoelig huidje en ging ik op zoek naar de oplossing. 

Babyhuid

Babyhuid is gemiddeld vijf keer dunner dan een volwassen huid. De buitenste huidlaag (hoornlaag) is veel dunner en de cellen zitten minder dicht op elkaar dan bij ons. Hierdoor droogt babyhuid snel uit en is de huid gevoeliger voor chemische stoffen omdat deze makkelijk worden opgenomen en diep tot in de huid doordringen. Pas als je kind rond de zes jaar is begint de huid te lijken op een volwassene huid en kan het iets meer hebben.

 

Welke stoffen wil je niet in je babyverzorgingsproducten hebben?

SLS of SLES (Sodium Lauryl/ Laureth Sulfate) dit reinigt en ontvet de huid. Helaas haal je hiermee ook de goede vetten weg en kan dit voor flinke irritatie en roodheid zorgen. Het beschadigd de opperhuid en bedenk nog even dat de huid van de baby vijf keer dunner is dan volwassen huid. SLS zorgt daarbij ook voor schuim wat kinderen erg leuk vinden maar niet nodig is. Schuim betekent niet dat iets schoner wordt dus vermijd dit ingrediënt. Sulfaten zijn goedkoop en worden daarom dus veel gebruikt in douchegel en helaas ook in babywasgel.

Mijn baby heeft een gevoelige huid

Parfum

Parfum is irriterend voor de huid en zeker op de al gevoelige huid. Als je toch een geurtje wilt kies dan voor parfum uit etherische oliën of natuurlijke ingrediënten.

Wat kan je wel doen?

Naast het kiezen voor babyverzorgingsproducten zonder deze stoffen nog wat andere tips die helpen bij een gevoelige huid.

Zeep

Veel babymerken ruiken lekker en schuimen maar zijn te sterk voor een gevoelige babyhuid. Gebruik zo min mogelijk zeep wat makkelijk te doen is met een soap bar - stuk natuurlijke zeep. De baby soap bars van Nature Bar bijvoorbeeld maak je nat wrijf je kort over een spons of hydrofiele doek en was je je kindje mee. Vrij van parfum, sls en schadelijke stoffen.

Badje

Badder niet elke dag dat irriteert de huid extra. Als je kleintje wel in bad gaat maak het water dan niet te heet. Droog de huid door te deppen met een hydrofiele doek. Deze neemt snel water op en is zachter voor de huid dan een handdoek. Voor extra zachtheid kies dan voor een biologisch katoenen hydrofiele doek die zijn nog zachter voor de huid.

Door een solid soap bar in een zeepzakje te doen en dit door het badwater te laten glijden krijg je een verzorgend badje.  

Insmeren

Smeer je kindje na het bad goed in met een lotion en let ook hier weer op dat het product geen irriterende ingrediënten heeft. Een gevoelige huid mag je goed gehydrateerd houden dus tussendoor smeren en lekker inmasseren is zeker een aanrader. Gebruik hiervoor een fijne natuurlijke bodylotion.

Billendoekjes

Gebruik billendoekjes zonder toevoegingen zoals parfum en allergenen. Waterwipes bijvoorbeeld hebben maar 2 ingrediënten en komen goed uit tests.

Wassen van kleding

Babykleding was je ook het liefst met een zo neutraal mogelijk wasmiddel. Ik ben sinds kort overgestapt op wasnoten waardoor je zeker weet dat de schone kleding de huid niet verder kan irriteren.

De huid van onze kleine meid is gelukkig steeds minder gevoelig en ik weet zeker dat deze tips jou ook helpen.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.